educationclass 6thEnglish (अंग्रेजी)

Class 6 MP Board English Solutions Chapter 1 The Tree Full Excersice एमपी बोर्ड कक्षा 6 अंग्रेजी लेसन १ the ट्री प्रश्न उत्तर

81 / 100

MP Board Class 6th English Chapter 1 “The Tree” is more than just a poem; it’s an invitation to connect with the natural world and appreciate its boundless beauty. With the guidance of this comprehensive guide, you’ll not only excel in your exams but also embark on a journey of discovery, fostering a deep respect for nature and its irreplaceable role in our lives.

Table of Contents

MP Board Class 6th English, English Solutions, MP Board English Textbook, MP Board Syllabus, MP Board English Resources, Class 6th English Chapter 1 “The Tree”, Joyce Kilmer Poem Solutions, Comprehension Questions Explained, Vocabulary Exercises Solved, Grammar Activities Support, Nature Appreciation Activities, Environmental Awareness Tips, MP Board Exam Preparation, Class 6th English Notes, MP Board English Online Class

The Tree : MP Board Class 6th English Lesson 1 Translation in hindi 

Class 6 MP Board English Solutions Chapter 1 The Tree The Tree Difficult Word Meanings 

Tree (ट्री)-पेड़, Shade (शेड)-छाया, often (आँफन)-अक्सर, Grandma (ग्राण्डमाँ)-दादी माँ, Stays (स्टेज)-खड़ा रहता है, Rain (रेन)-वर्षा, Seed (सीड)-बीज, Grew (ग्रियू)-बड़ा हुआ, Buried (बरीड)-दबा हुआ, Deep (डीप)-गहरा, Soil (सॉइल)-मिट्टी, Spread (स्प्रेड)-फैला दी, Woke up (वोक अप)-जागा, Wide (वाइड)-चौड़ी, Around (एराउण्ड)-चारों ओर, Gradually (ग्रेज्युअली)-धीरे-धीरे, Wider and wider (वाइडर एण्ड वाइडर)-दूर-दूर तक, Branches (ब्रान्चेज) -शाखाएँ, Tired (टायर्ड)-थका हुआ, Play (प्ले)खेलना, Swing (स्विंग)-झूलना, Rest (रेस्ट)-आराम, Move on (मूव ऑन)-चल देना, Sparrow (स्पैरो)गौरेया, Parrot (पैरट)-तोता, Pigeon (पिजन)-कबूतर, Crow (क्रो)-कौवे, Squirrel (स्कवायरल)-गिलहरी, Together (टुगेदर)-एक साथ, Fresh (फ्रेश)-ताजा, Useful (यूजफल)-उपयोगी।

Image 6
Class 6 Mp Board English Solutions Chapter 1 The Tree Full Excersice एमपी बोर्ड कक्षा 6 अंग्रेजी लेसन १ The ट्री प्रश्न उत्तर 22

Question 1.
Make new words by joining words:
(शब्दों को मिलाकर नये शब्द बनाओ)

Answer:

Joining words

Question 2.
Find the hidden words from the given words:
(दिये गये शब्दों से छिपे हुए शब्द ढूढ़ो)

Answer:

Hidden words

Question 3.
Choose from the given words and fill in the blanks:
(दिये गये शब्दों में से छाँटकर रिक्त स्थानों को भरो)
(Village, tree, forty, juice, mangoes, sweet pickles).

Answer:

Join whatsapp for latest update

1. The mango tree in my village is forty years old.
2. It gives us mangoes. They are sweet.
3. My mother makes juice and pickles with them.
4. I like the mango tree.

Comprehension Questions

1. Answer the following questions:
(निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए)

Join telegram

Question 1.
What is the lesson about?
(व्हॉट इज द लैसन अबाउट?)
पाठ किसके बारे में है?

Answer:
The lesson is about a tree.
(द लैसन इज़ अबाउट अट्री।)
पाठ एक पेड़ के बारे में है।

Question 2.
What do the village children do when they get tired?
(व्हॉट डू द विलेज चिल्ड्रन डू व्हेन दे गैट टायर्ड)
ग्रामीण बच्चे थक जाने पर क्या करते हैं?

Answer:
The village children sleep under the tree shade when they get tired.
(द विलेज चिल्ड्रन स्लीप अन्डर द ट्री शेड व्हेन दे गैट टायर्ड।)
ग्रामीण बच्चे थक जाने पर पेड़ की छाँव में सो जाते हैं।

Question 3.
Why do the passers by sit under the tree?
(व्हाय डू द पासर्स बाय सिट अन्डर द ट्री ?)
गुजरने वाले यात्री पेड़ के नीचे क्यों बैठते हैं?

Answer:
The passers by sit under the tree to take rest.
(द पासर्स बाय सिट अन्डर द ट्री टु टेक रेस्ट।)
गुजरने वाले यात्री पेड़ के नीचे विश्राम करने के लिए बैठते हैं।

Question 4.
Who take rest at night in the tree?
(हू टेक रेस्ट एट नाइट इन द ट्री?)
पेड़ में रात को कौन विश्राम करता है?

Answer:
Birds, small animals and insects take rest at night in the tree.
(बर्ड्स, स्मॉल एनिमल्स एण्ड इन्सेक्ट्स टेक रेस्ट एट नाइट इन द ट्री।)
चिड़ियाँ, छोटे जानवर और कीट रात को पेड़ में विश्राम करते हैं।

Question 5.
Where do we get fresh air from?
(व्हेयर डू वी गेट फ्रेश ऍअर फ्रॉम?)
हमें ताजी हवा कहाँ से मिलती है?

Answer:
We get fresh air from the tree
(वी गेट फ्रेश ऍअर फ्रॉम द ट्री।)
हमें ताजी हवा पेड़ से मिलती है।

Question 6.
What should we do for the tree?
(व्हॉट शुड वी डू फॉर द ट्री?)
हमें पेड़ कि लिए क्या करना चाहिए?

Answer:
We should always love and care for the tree.
(वी शुड ऑल्वेज़ लव एण्ड केयर फॉर द ट्री।)
हमें हमेशा पेड़ से प्यार करना चाहिए और उसकी देखभाल करनी चाहिए।

2. Match the column ‘A’ with column ‘B’
(कॉलम ‘A’ का कॉलम ‘B’ से मिलान कीजिए।)

Match

Answers:
1. → (d)
2. → (e)
3. → b)
4. → (c)
5. → (a)

Grammar in Use
(व्याकरण प्रयोग)

1. Fill in the blanks:
(खाली स्थान भरें):

Answers:

Fill up

2. Use these words to complete the conversation.
(वार्तालाप को पूरा करने के लिए इन शब्दों का प्रयोग कीजिए।)
Yes, I do. No, I don’t.

Answer:

(A) Mona : Do you like trees?
Shalu : Yes, I do.
Shalu : Do you like bananas?
Mona : No, I don’t.
Mona : Do you like mangoes?
Shalu : Yes, I do.

(B) Mohan : I like football, do you?
Shyam : No, I don’t.

(C) Grandpa : I like walking, do you?
Grandson : Yes, I do.

(D) Hariram : I like reading, do you?
Baliram : No, I don’t. I like watching the T.V.

Let’s Talk
(आओ, बात करें)

Work in groups. Discuss and find out the different uses of trees. Each group will list the different uses, then exchange the lists among themselves. Make a final list in the class.
(समूह में कार्य करें। चर्चा करें और पेड़ों के विभिन्न उपयोग को ढूढ़ें। प्रत्येक समूह अलग-अलग उपयोगों की सूची बनाएगा, तब वे एक-दूसरे से आपस में सूचियों का आदान-प्रदान करें। कक्षा में एक अन्तिम सूची तैयार anti)

Hints:
rainfall, carbon dioxide, oxygen, wooden table, pencils, paper, medicines

Answer:
The final list prepared would be as follows:

Uses of Trees
(पेड़ों के उपयोग)

The trees bring rainfall.
They take in carbon dioxide from the atmosphere and give out oxygen for us to breathe. They thus, make the air pure.
The wood of the tree is used in making furniture like chairs, tables etc. and pencils.
Paper is also made from its bark.
Trees like neem and cinchona have medicinal value.
Rubber is obtained from rubber tree.

Let’s Read
(आओ पढ़ें)

See the Passage and questions in the book.
(पद्यांश एवं प्रश्नों को पुस्तक से देखें।)

Answers:

The poet see a tree – a crooked, grey tree in the park.
In January, it has no leaves, its looks like an ugly tree.
In February, it is covered with red and orange flowers.
The poem is about a Dhak tree, the flame of the forest.
(a) I see a tree in the park.
(b) In February the tree is covered with flowers.

Let’s Write
(आओ लिखें)

Write a paragraph on the uses of trees.
(पेड़ों के उपयोग पर एक पैराग्राफ लिखें।)

Answer:
Trees are very useful to us. They make the air pure by taking in carbon dioxide and giving out oxygen. The oxygen given by them is used by living beings in breathing. They bring rainfall and prevent floods. They also prevent soil erosion or washing away of soil. The remove pollution. Their wood is used in making furniture, pencils; and paper is made from its bark. Some trees like neem, tulsi and cinchona are medicinally important. They also add to the beauty of nature. Life without trees cannot be imagined.

🔥🔥 Join Our Group For All Information And Update, Also Follow me For Latest Information🔥🔥
🔥 Whatsapp Group Join Now Whatsapp WhatsApp Group

Whatsapp Whatsapp Community

Whatsapp WhatsApp Channel
🔥 Facebook Page Digital Education PortalClick to follow us
🔥 Facebook Page Sarkari Naukary Click to follow us
🔥 Facebook Group Digital Education PortalDigita educatino portal
🌟संविदा कर्मचारी Breaking News🌟 संविदा कर्मचारियों के लिए खुश खबर मध्य प्रदेश के मुख्यमंत्री शिवराज सिंह चौहान ने किया यह बड़ा ऐलान : नियमित कर्मचारियों के वेतन भत्तो के साथ आंदोलन के दौरान काटे गए वेतन तथा दर्ज किए मामले होंगे वापस 28
Telegram Channel Digital Education PortalTelegram
Telegram Group Digital Education PortalTelegram
Google NewsFollow us on google news - digital education portal
Follow us on TwitterTwitter

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Please Close Ad Blocker

हमारी साइट पर विज्ञापन दिखाने की अनुमति दें लगता है कि आप विज्ञापन रोकने वाला सॉफ़्टवेयर इस्तेमाल कर रहे हैं. कृपया इसे बंद करें|