educationEnglish Class 6thMp Board

Mp Board Class 6 English Chapter 12 Birbal and the Washer Man Solutions Pdf Download एमपी बोर्ड कक्षा 6वीं अंग्रेजी पाठ्यपुस्तक के अध्याय 12 “Birbal and the Washerman” का विस्तृत समाधान

Birbal and the Washer Man Solutions Pdf

70 / 100

Mp Board Class 6 English Chapter 12 Birbal and the Washer Man Solutions Pdf आज हम आपके लिए एमपी बोर्ड कक्षा 6वीं अंग्रेजी पाठ्यपुस्तक के अध्याय 12 “Birbal and the Washerman” का विस्तृत समाधान लेकर आए हैं। इस ब्लॉग पोस्ट में, हम आपको कहानी का सार, पाठ से संबंधित प्रश्नोत्तर, व्याकरणिक अभ्यास, और अन्य उपयोगी जानकारी प्रदान करेंगे।

Breaking Update : MP Board 10th Toppers Copy Pdf : एमपी बोर्ड कक्षा दसवीं टॉपर्स विद्यार्थियों की कॉपी डाउनलोड करें

Mp board class 6 english chapter 12 birbal and the washer man solutions pdf download
Mp Board Class 6 English Chapter 12 Birbal And The Washer Man Solutions Pdf Download एमपी बोर्ड कक्षा 6वीं अंग्रेजी पाठ्यपुस्तक के अध्याय 12 "Birbal And The Washerman" का विस्तृत समाधान 22

Table of Contents Mp Board Class 6 English Chapter 12 Birbal and the Washer Man Solutions Pdf Download

कहानी का सार:

यह कहानी Akbar के दरबारी विदूषक Birbal और एक धोबी के बीच हुई एक चतुर चाल पर आधारित है। धोबी Birbal के पास 100 सोने के सिक्के खोने का झूठा आरोप लगाता है। Birbal, अपनी बुद्धि का उपयोग करके, धोबी की चाल को उजागर करता है और उसे न्याय दिलाता है।

Birbal and the Washer Man Translation in hindi

💁🏼‍♂️ Mp Board Class 12 English Previous Year Question Papers pdf एमपी बोर्ड कक्षा 12 अंग्रेजी पिछले वर्ष के प्रश्न पत्र पीडीएफ, Direct Link Digital Education Portal

word Power
(शब्द सामथ्य)

(Complete the Word Puzzle)
(शब्द-पहेली को पूरा करो।)

Mp board class 6 english chapter 12 birbal and the washer man solutions

Comprehension Questions
(बोध प्रश्न):

1. Answer these questions in ‘Yes/No’:
( इन प्रश्नों का ‘हाँ’ था ‘न’ में उत्तर दें)

Birbal was the King.
Akbar was a generous King.
Denu was a minister.
The washerman was a greedy man.
Kusum does not help her husband.

MP Board Class 7th General English Practice Test Paper 2024 : एमपी बोर्ड कक्षा 7वीं जनरल इंग्लिश प्रैक्टिस टेस्ट पेपर 1

Join whatsapp for latest update

Answer:

No
Yes
No
No
No

Join telegram

2. Say, Who said to Whom:
(बताओ किसने किससे कहा:)

Question 1.
“Water of this river is very cold.”

Answer:

Akbar said to Birbal.

Question 2.
“Win a hundred gold coins, challenge from the King.”

Answer:

Town crier to people in the town.

Question 3.
“I kept on praying for your safety the whole night.”

Answer:

Denu’s wife, Kusum to Denu.

Question 4.
“You majesty, he is cooking food.”

Answer:

A messenger to King Akbar.

Question 5.
“Salutation. Your Majesty.”

Answer:

Denu to Kind Akbar.

3. Answer these questions:
(इन प्रश्नों के उत्तर दो:)

Question 1. What was Akbar’s challenge?
(व्हॉट वॉज अकबर्स चैलेन्ज?)
अकबर की चुनौती क्या थी?

Answer:

Akbar’s challenge was to stand in the cold water of Yamuna the whole night.
(अकबर्स चैलेन्ज वॉज टू स्टैण्ड इन द कोल्ड वॉटर ऑफ यमुना द होल नाइट।)
यमुना के ठण्डे पानी में रात भर खड़े रहना ही अकबर की चुनौती थी।

MP Board Class 7th General English Revision Exercises 1 with Solution 2024 कक्षा 7वीं जनरल इंग्लिश रिवीजन एक्सरसाइज 1

Question 2. Why was Denu ready to accept the challenge?
(व्हाय वॉज दीनू रेडी टू एक्सपेप्ट द चैलेन्ज?)
दीनू ने चुनौती क्यों मान ली?

Answer:

Denu was a washerman so he had a habit of washing clothes in cold water. Secondly, he wanted to get the reward.
(दीनू वॉज अवॉशरमैन सो ही हैड अ हैबिट ऑफ वॉशिंग क्लोद्स इन कोल्ड वॉटर। सैकेण्डली ही वाण्टेड टू गैट द रिवॉर्ड।)
दीनू एक धोबी था अतः उसे ठण्डे पानी में कपड़े धोने की आदत थी। दूसरा वह इनाम पाना चाहता था।

Question 3. Why didn’t Denu’s wife want to accept the challenge?
(व्हाय डिण्ट दीनूज वाइफ वॉण्ट टू एक्सैप्ट द चैलेन्ज?)
दीनू की पत्नी चुनौती क्यों नहीं मानना चाहती थी?

Answer:

She did not want to risk Denu’s life to accept the challenge.
(शी डिड नॉट वॉण्ट टू रिस्क दीनूज लाइफ टू एक्सेप्ट द चैलेन्ज।)
वह चुनौती मानने के लिए दीनू का जीवन दाँव पर लगाना नहीं चाहती थी।

Question 4. What was the courtier’s objection?
(व्हॉट वॉज द कोटियर्स ऑब्जेक्शन?)
दरबारी को क्या आपत्ति थी?

Answer:

The courtier said that he has taken heat from the lights of the palace.
(द कोर्टियर सेड दैट ही हैज टेकिन हीट फ्रॉम द लाइट्स ऑफ द पैलेस।)
दरबारी ने कहा कि उसने महल के दीयों से गर्मी ली है।

Question 5. How did Birbal bring justice to Denu?
(हाउ डिड बीरबल ब्रिग जस्टिस टू दीनू?)
बीरबल ने दीनू को न्याय कैसे दिलाया?

Answer:

Birbal played a trick. He put some fire on the ground and kept cooking pot on a long tripod. Seeing it Akbar himself said how can this fire cook food on such a long distance. So Birbal made him realize that small fire at long distance cannot give heat to Denu.

(बीरबल प्ले अ ट्रिक। ही पुट सम फायर ऑन द ग्राउण्ड एण्ड कैप्ट कुकिंग पॉट ऑन अ लॉग ट्राइपॉड। सीइंग इट अकबर हिमसैल्फ सेड हाउ कैन दिस फायर कुक फूड ऑन सच अ लॉग डिस्टेन्स। सो बीरबल मेड हिम रीयलाइज दैट स्मॉल फायर एट लॉग डिस्टेन्स कैन नॉट गिव हीट टू दीनू।)

बीरबल ने एक चाल चली। उसने जमीन पर थोड़ी आग जुलाई और ऊँचे त्रिकोण डण्डे पर खाने की हॉण्डी टाँग दी। उसे देखकर अकबर ने स्वयं कहा कि यह आग इतनी दूरी से खाना नहीं पका सकती। इस तरह बीरबल ने अकबर को समझा दिया कि दूरी से आग दीनू को गरमाई नहीं दे सकती।

Mp Board Previous Year Question Papers

Question 6. Why was Denu very happy at the end?
(व्हाय वॉज दीनू वैरी हैप्पी एट द एण्ड?)
दीनू अन्त में बहुत प्रसन्न क्यों हुआ?

Answer:

Denu was very happy because at last he got the reward.
(दीनू वॉज वैरी हैप्पी बिकॉज एट लास्ट ही गॉट द रिवार्ड।)
दीनू बहुत प्रसन्न था क्योंकि अन्त में उसे इनाम मिल गया।

Grammar in Use
(व्याकरण प्रयोग)

1. Complete the chart.
(चार्ट को पूरा करो।)

Answer:

Mp board class 6 english chapter 12 birbal and the washer man solutions

2. Fill in the blanks using correct adverbs:
(नीचे लिखे क्रिया-विशेषण का प्रयोग कर रिक्त स्थान

(loudly, comfortably, happily, really, thoughtfully, sadly, quickly.)
1. “Are you really going away to America Rohan?” said mother.
2. The teacher said thoughtfully, “I will find a way to help you.”
3. The cap seller said sadly, “All my caps are gone.”
4. The patient slept comfortably after the doctor gave him some medicine.
5. Ramu went home quickly after watching the play.
6. Once he got his money he went home happily.
7. The lion roared loudly, “Who woke me up?”

Let’s Write
(आओ लिखें)

Write a story of Akbar and Birbal in your own words.
(अपने शब्दों में अकबर और बीरबल की एक कहानी)

Answer:

Once Akbar felt that someone has pulled his moustaches while he was asleep. He asked his courtiers that if that person is caught what punishment should he give to him. Each courtier gave his own suggestion. Someone said to give the punishment of imprisonment, while other one said to hang him to death, and so on. Then Akbar asked Birbal. He asked Akbar to give him one day to find the answer. The next day Birbal said that the emperor should make that person sit on his lap instead of punishing him.

The courtiers made fun of him. Then Akbar asked Birbal the reason for the suggestion he had given. Birbal replied that no person in the kingdom had the courage of pulling emperor Akbar’s moustaches except his own son Salim. So, he should made him sit on his lap instead of punishing him. Then only Salim came and sat on emperor’s lap and started pulling his moustaches. Akbar was highly impressed by Birbal’s wisdom and all courtiers had no words to say.

UGC NET

Class 6 English Chapter 12 Birbal and the Washer man Solutions Pdf Download

🔥🔥 Join Our Group For All Information And Update, Also Follow me For Latest Information🔥🔥
🔥 Whatsapp Group Join Now Whatsapp WhatsApp Group

Whatsapp Whatsapp Community

Whatsapp WhatsApp Channel
🔥 Facebook Page Digital Education PortalClick to follow us
🔥 Facebook Page Sarkari Naukary Click to follow us
🔥 Facebook Group Digital Education PortalDigita educatino portal
Mp Board Class 11Th Practice Paper 2024 With Solution Pdf : कक्षा 11वीं वार्षिक परीक्षा 2024 अभ्यास प्रश्न पत्र हल सहित पीडीऍफ़ फाइल Direct Link 7
Telegram Channel Digital Education PortalTelegram
Telegram Group Digital Education PortalTelegram
Google NewsFollow us on google news - digital education portal
Follow us on TwitterTwitter

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Please Close Ad Blocker

हमारी साइट पर विज्ञापन दिखाने की अनुमति दें लगता है कि आप विज्ञापन रोकने वाला सॉफ़्टवेयर इस्तेमाल कर रहे हैं. कृपया इसे बंद करें|