educationEnglish Class 6thMp BoardMp Board Book & Solution

MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions in hindi English Chapter 10 : एमपी बोर्ड कक्षा 6 एक दयालु लड़का समाधान हिंदी अंग्रेजी अध्याय 10 हिंदी में 

77 / 100

MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions English Chapter 10 : डिजिटल एजुकेशन पोर्टल द्वारा कक्षा 6 एमपी बोर्ड के विद्यार्थियों के लिए अंग्रेजी विषय लेसन 10 A Kind Boy का सॉल्यूशन पीडीएफ फाइल सहित उपलब्ध करवाया जा रहा है| विद्यार्थी इस लेख को अंत तक अवश्य पड़े एवं अंत में पीडीएफ फाइल डाउनलोड कर सकते हैं साथ ही यदि कोई प्रश्न या शंका है तो हमें कमेंट बॉक्स में कमेंट कर सकते हैं|

Mp Board Class 6 English Chapter 12 Birbal and the Washer Man Solutions Pdf Download एमपी बोर्ड कक्षा 6वीं अंग्रेजी पाठ्यपुस्तक के अध्याय 12 “Birbal and the Washerman” का विस्तृत समाधान

MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions English Chapter 10

MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions in hindi English Chapter 10

The kind boy helped the old man cross the road and even carried his groceries for him. He always had a smile on his face and was willing to lend a helping hand to anyone in need. His classmates and teachers admired him for his kindness and generosity.

Table of Contents

Mp board class 6 a kind boy solutions in hindi english chapter 10
Mp Board Class 6 A Kind Boy Solutions In Hindi English Chapter 10 : एमपी बोर्ड कक्षा 6 एक दयालु लड़का समाधान हिंदी अंग्रेजी अध्याय 10 हिंदी में  18

MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions in hindi English Chapter 10

Word Power
(शब्द सामर्थ्य)

Fill in the blanks with the following words:
(निम्नलिखित शब्दों से रिक्त स्थान भरो:)
(hungry, give, eat, near, his, breakfast, he, was, said, came.)

Mp Board Previous Year Question Papers

Join whatsapp for latest update

Answer:
A boy was sitting near the window. He was having his breakfast. A beggar came to the window and said, “I have been hungry for two days. Please give me something to eat.” The boy give his breakfast to the beggar. The beggar was very happy.

Comprehension Questions MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions in hindi English Chapter 10
(बोध प्रश्न)

1. Read the following sentences and tick (✓) for true sentences and cross (✗) for false one.
(निम्नलिखित वाक्यों को पढ़ो और सही वाक्यों पर (✓) तथा गलत वाक्यों पर (✗) का चिह्न लगाओ।)

1. The boy was studying. (✓)
2. The mother gave presents to the boy. (✗)
3. The boy was very hungry. (✗)
4. The beggar had not eaten for two days. (✓)
5. The boy gave his breakfast to the beggar. (✓)
6. The boy was later known as Sardar Bhagat Singh. (✗)

Join telegram

MP Board English Class 6 Chapter 11 A Moonbeam Comes Solutions in Hindi : कक्षा 6वीं, एमपी बोर्ड, अंग्रेजी अध्याय 11

2. Answer the following questions:
(नीचे लिखे प्रश्नों के उत्तर दो:)

Question 1.
Where was the young boy sitting?
(व्हेयर वॉज द यंग बॉय सिटिंग?)
छोटा लड़का कहाँ बैठा था?

Answer:

The young boy was sitting near the window.
(द यंग बॉय वॉज सिटिंग नीयर द विण्डो।)
छोटा लड़का खिड़की के पास बैठा था।

Question 2.
What was he doing near the window?
(व्हॉट वॉज ही डूइंग नीयर द विण्डो?)
वह खिड़की के पास क्या कर रहा था?

Answer:

He was doing his homework at near the window.
(ही वॉज डूइंग हिज होमवर्क नीयर द विण्डो।)
वह खिड़की के पास अपना गृहकार्य कर रहा था।

Question 3.
Why did his mother call him?
(व्हाय डिड हिज मदर कॉल हिम?)
उसकी माँ ने उसे क्यों बुलाया?

MP Board Class 6 A Kind Boy Solutions in hindi English Chapter 10

Answer:

His mother called him for breakfast.
(हिज मदर कॉल्ड हिम फॉर ब्रेकफास्ट।)
उसकी माँ ने उसे नाश्ते के लिए बुलाया।

Question 4.
What did the beggar say?
(व्हॉट डिड द बैगर से?)
भिखारी ने क्या कहा?

Answer:

The beggar said that he was very hungry and he had eaten nothing for two days.
(द बैगर सेड दैट ही वॉज वैरी हंग्री एण्ड ही हैड ईटन नथिंग फॉर टू डेज।)
भिखारी ने कहा कि बहुत भूखा था और उसने दो दिन से कुछ नहीं खाया था।

🌟Breaking 🌟 एमपी बोर्ड कक्षा पांचवी एवं आठवीं वार्षिक परीक्षा 2024 : अब 4 फरवरी तक पूर्ण करना होगी 5वी 8वीं के विद्यार्थियों की रजिस्ट्रेशन एवं परीक्षा केंद्र मैपिंग प्रक्रिया, 5वी के विद्यार्थियों से रुपए 50 तथा 8वीं के विद्यार्थियों के लिए लगेगा ₹100 परीक्षा पोर्टल चार्ज; राज्य शिक्षा केंद्र नवीन निर्देश जारी

Question 5.
Why did the boy give his breakfast to the beggar?
(व्हाय डिड द बॉय गिव हिज ब्रेकफास्ट टू द बैगर?)
लड़के ने अपना नाश्ता भिखारी को क्यों दे दिया?

Answer:

The boy found that the beggar was really very poor and hungry, so he gave his breakfast to the beggar.
(द बॉय फाउण्ड दैट द बैगर वॉज रियली वेरी पूअर एण्ड। हंग्री, सो ही गेव हिज ब्रेकफास्ट टू द बैगर।)
लड़के को भिखारी बहुत गरीब और भूखा लगा। अतः उसने भिखारी को अपना नाश्ता दे दिया।

Question 6.
What did his mother find on the bookshelf?
(व्हॉट डिड हिज मदर फाउण्ड ऑन द बुकशेल्फ?)
उसकी माँ को किताबों की अलमारी पर क्या मिला?

Answer:

His mother found his packed breakfast kept on the bookshelf.
(हिज मदर फाउण्ड हिज पैक्ड ब्रेकफास्ट कैप्ट ऑन द बुकशेल्फ।)
उसकी माँ को उसका नाश्ता बँधा हुआ किताबों की अलमारी पर रखा मिला।

Question 7.
Why did the boy keep his breakfast on the bookshelf?
(व्हाय डिड द बॉय कीप हिज ब्रेकफास्ट ऑन द बुकशेल्फ?)
लड़के ने अपना नाश्ता किताबों की अलमारी पर क्यों रखा?

Answer:

The beggar did not turn up for some days so the boy kept his share on the bookshelf.
(द बैगर डिड नॉट टर्न अप फॉर सम डेज सो द बॉय कैप्ट हिज शेयर ऑन द बुकशेल्फ।)
भिखारी कई दिन तक नहीं आया तो लड़के नै उसका हिस्सा किताबों की अलमारी पर रख दिया।

Question 8.
What moral do you get from this lesson?
(व्हॉट मोरल डू यू गैट फ्रॉम दिस लैसन?)
इस पाठ से आपको क्या सीख मिलती है?

Answer:

It is glorious to help every person.
(इट इज ग्लोरियस टू हेल्प एवरी पर्सन।)
प्रत्येक व्यक्ति की सहायता करना आनन्ददायक है।

Grammar in Use
(व्याकरण प्रयोग)

Fill in the blanks using ‘is’, ‘are’, ‘was’, ‘were’ and answer these questions.
(Is, are, was, were का प्रयोग कर रिक्त स्थान भरो और इन प्रश्नों के उत्तर दो।)

Answer:

1. What day is it today?
Today is Saturday.

2. What day was it yesterday?
Yesterday it was Friday.

3. What month is this?
It’s April.

4. What month was the last month?
It was March.

5. Where are you now?
I am at home.

6. Where were you yesterday?
I was in Delhi.

🌟Breaking 🌟 एमपी बोर्ड कक्षा पांचवी एवं आठवीं वार्षिक परीक्षा 2024 : अब 4 फरवरी तक पूर्ण करना होगी 5वी 8वीं के विद्यार्थियों की रजिस्ट्रेशन एवं परीक्षा केंद्र मैपिंग प्रक्रिया, 5वी के विद्यार्थियों से रुपए 50 तथा 8वीं के विद्यार्थियों के लिए लगेगा ₹100 परीक्षा पोर्टल चार्ज; राज्य शिक्षा केंद्र नवीन निर्देश जारी

Let’s Write
(आओ लिखें)

Monu has written a letter to his uncle, who lives at Gali No. 4, Bazar Mohalla, Nai Basti, Ujjain. He wanted to thank him for sending him a lovely gift on his birthday. Fill in the blanks and complete the letter.

(मोनू ने अपने चाचा जो गली नं. 4, बाजार मोहल्ला, नई बस्ती, उज्जैन में रहते हैं, को एक पत्र लिखा है। वह उनको उसके जन्मदिन पर एक प्यारा सा उपहार देने के लिए धन्यवाद देना चाहता था। खाली स्थान भरो और पत्र पूरा करो।)

(Hints : thank, well, fine, exams, lovely, like, working, aunt, Chhotu)

Answer:

Gali No. 4
Bazar Mohalla
Nai Basti
Ujjain.

Dear Uncle

I am quite well and hope the same for you. Thank you for such a lovely gift. I really like it very much. My exams are near. I am working hard. Rest in fine.
Convey my regards to aunt and love to Chhotu.

Yours lovingly
Monu

Downoad PDF File

mp-board-class-6-english-chapter-10

🔥🔥 Join Our Group For All Information And Update, Also Follow me For Latest Information🔥🔥
🔥 Whatsapp Group Join Now Whatsapp WhatsApp Group

Whatsapp Whatsapp Community

Whatsapp WhatsApp Channel
🔥 Facebook Page Digital Education PortalClick to follow us
🔥 Facebook Page Sarkari Naukary Click to follow us
🔥 Facebook Group Digital Education PortalDigita educatino portal
🌟संविदा कर्मचारी Breaking News🌟 संविदा कर्मचारियों के लिए खुश खबर मध्य प्रदेश के मुख्यमंत्री शिवराज सिंह चौहान ने किया यह बड़ा ऐलान : नियमित कर्मचारियों के वेतन भत्तो के साथ आंदोलन के दौरान काटे गए वेतन तथा दर्ज किए मामले होंगे वापस 28
Telegram Channel Digital Education PortalTelegram
Telegram Group Digital Education PortalTelegram
Google NewsFollow us on google news - digital education portal
Follow us on TwitterTwitter

Show More

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Please Close Ad Blocker

हमारी साइट पर विज्ञापन दिखाने की अनुमति दें लगता है कि आप विज्ञापन रोकने वाला सॉफ़्टवेयर इस्तेमाल कर रहे हैं. कृपया इसे बंद करें|